Het stadhuis van Enkhuizen

Het Stadhuis van Enkhuizen

Het stadhuis van Enkhuizen herbergt een historisch interieur dat een blik werpt op het rijke verleden van de stad. Ontdek de authentieke interieurs, de bijzondere ruimtes en verhalen te lezen in de gepubliceerde artikelen.

Het imposante stadhuis van Enkhuizen is een waar symbool van de welvaart en grandeur die de stad in de Gouden Eeuw kende. Het stadhuis, gebouwd tussen 1886 en 1688, vertoont een opvallende gelijkenis met het Paleis op de Dam in Amsterdam. Een schoolboek voorbeeld van het Hollands Classicisme. 

Het stadhuis was niet alleen bedoeld als een functioneel gebouw, maar ook als statussymbool voor de stad. Het oude stadhuis was namelijk in verval en moest vervangen worden. De eer om het ontwerp te maken ging naar Steven Vennekool uit Amsterdam. Zijn vader, Jacob Vennekool, was leerling van Jacob van Campen, de architect van het beroemde Paleis op de Dam. Hoewel Enkhuizen zijn economische hoogtijdagen al achter de rug had, besloot men toch dit prestigieuze project te gaan realiseren.

Op de eerste verdieping is het historische interieur te ontdekken. De Witte- of Burgerzaal, de Raadszaal en de Schepenenkamer met wandbekleding van velours d’Utrecht, de Burgemeesterskamer met schilderingen van Romeijn de Hooge en de Weesmeesterenkamer, waar een prachtig gobelin (met de handgeweven wandtapijt) hangt. 

Op de begane grond bevindt zich de Blauwe Zaal, waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden. De Blauwe Zaal is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het stadhuis: maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. 


'Candide et Constanter'

5633494F 512E 0Ae7 7A31 Edf59Feaebf5

De Schilderingen van het Stadhuis

De schilderingen in het stadhuis zijn in opdracht geschilderd. Doordat de oorspronkelijke decoraties vaak nog in het stadhuis aanwezig zijn, geeft dit een uniek inkijkje in de functie die een ruimte had of de taken van de toenmalige stadbestuurders.

In het historische interieur van het stadhuis zijn veel allegorische onderwerpen (symbolische voorstelling) geschilderd. Hiervoor werden de schilders Dirck Ferreris en Johan van Neck in de zeventiende eeuw aangetrokken. Zij hebben zich ontfermd over de verschillende plafond- en schoorsteenstukken, maar ook een deel van de wandschilderingen die het stadhuis rijk is. Romeijn de Hooghe heeft de wandschilderingen van de Burgemeesterskamer ontworpen, deze zijn voltooid in de achttiende eeuw. 

In de onderstaande artikelen komen de verschillende ruimtes aan bod.


De Burgemeesterskamer

Quinoa biodiesel polaroid, lo-fi man bun gentrify sustainable cred church-key shoreditch.
Lees meer

De Raadzaal

Quinoa biodiesel polaroid, lo-fi man bun gentrify sustainable cred church-key shoreditch.
Lees meer

De Schepenenkamer

Quinoa biodiesel polaroid, lo-fi man bun gentrify sustainable cred church-key shoreditch.
Lees meer